TSE Nedir ve TSE Sorgulama Adımları Nelerdir?
5
ARA

Tüketicinin almış olduğu ürünün güvenilir olduğunu ve belirli standartlara uygunluğunu gösteren beyana TSE denir. Özellikle TSE ne demek araştırması yapanlar piyasaya yeni ürün süren veya ürünü patent aşamasında olan firmaların merak ettiği sorular olarak ön plana çıkar. Dolayısıyla TSE’nin en önemli işlevlerinden biri hizmet standartlarını belirlemede kontrollü üretim organizasyonu kurmasıdır. Bu açıdan bakıldığında uluslararası düzeydeki ISO ile benzer görevleri üstlenir. Ticaret koşullarını iyileştirmenin yanı sıra insan ve çevre sağlığını korumak için de standartlar belirleyerek üretim alanına sunulmasını sağlamıştır.

TSE Açılımı Nedir?

TSE açılımı ‘Türk Standartları Enstitüsü’ olarak bilinmektedir. Tüzel kişiliğe ve özel hukuk kurallarına tabi olan kamu kurumu Türk Standartları Enstitüsü, 1960 yılında kurulmuştur. İşletme üzerinden alışveriş yapan kişiler mal veya hizmetlerin üzerinde TSE damgası görmekte ve bunun ne anlama geldiğini merak etmektedir. Türk Standartları Enstitüsü kontrolden geçen ve güvenilir olan her ürüne TSE damgası koymaktadır. İnsanlar TSE terimini iyi kavradığında daha bilinçli alışveriş yapmaya başlar. Bu uygulama sayesinde kalite seviyesi yüksek ürünlerin üretim bilinci de gelişmiş olur.

TSE Damgası Ne Anlama Gelir?

TSE damgası nedir sorusu son yıllarda tüketicilerin merak ettiği konulardan biridir. Türk standartlarına uygun olduğu belirtilen TSE damgası, gerekli anlaşmaları sağlayan firmaların ürünleri üzerinde bulundurma haklarını temsil eden işarettir. Ürün üzerinde TSE işaretinin bulunması o ürüne ait gerekli kontrol ve tespitlerin yapıldığı belirtilmektedir.

TSE damgalı ürünler, Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu kalite ve güvenlik standartlarına uyum sağlar. Bu sebeple TSE damgasının anlamı, satışa çıkacak olan ürünlerin tüketiciye sunulmadan önce belirli testlerden geçip onaylandığını ve kullanılabileceğini göstermektedir. Bu durumda TSE damgası nedir sorusuna tüketici güvenliğini sağlayan ürünlerin tespit edilmesi şeklinde de cevap vermek mümkündür.

TSE damgalı ürünler, tüketici güvenliği açısından büyük öneme sahiptir. Bu sebeple Türk Standartları Enstitüsü, ürünlerin güvenilirliğini ve kalitesini test etmek için çeşitli analiz ve kontroller yapar. Dolayısıyla tüketiciler TSE damgası olan ürünleri satın alma şansını bularak güvenli ve kaliteli ürün sahibi olur. TSE damgası, ürünlerin standartlara uygunluğunu ve sağlık açısından sorun teşkil etmediğini garanti etmektedir.

Ürünler üzerinde TSE damgasının olmaması halinde tüketiciler şüpheye düşebilmektedir. Haliyle bu durumun ürün için tehlike oluşturup oluşturmayacağı da merak konusu olur. Herhangi bir ürünün üzerinde TSE damgasının bulunmaması o ürünün kontrolden geçmediğini net şekilde gözler önüne serer. Bu durumda da TSE onaylı olmayan ürünlerin içerisinde tehlike teşkil eden zararlı maddeler olabilmektedir.

Tüketicilerin alışveriş esnasında alacakları ürünleri kontrol edip TSE damgasına dikkat etmelidir. Damganın olmaması halinde bu ürünlerden olabildiğince uzak kalmak gerekir. Çünkü bu ürünlerin tüketilmesi halinde sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olur. Ancak TSE damgalı ürünlerin satın alınması halinde tüketiciler çok daha güvenli ve belirli şartları sağlayan kaliteli ürünlere sahip olurlar.

TSE Belgesi Nedir?

TSE Belgesi, üreticilere Türk Standart Enstitüsü tarafından verilen belgedir. Bu belge TSE tarafından belirlenen standartlara uyulması durumunda verilir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlar standartlara uyum sağladığında bu belgeyi almaya hak kazanmış olur. TSE belgesi sadece ürünün kalite ve güvenlik unsurlarıyla ilgilenmez. Üzerinde TSE amblemi kullanılacak ürünün ticari markası, cinsi, türü, sınıfı ve tipi TSE belgesiyle belirtilir. Bu belgenin birçok çeşidi vardır. TSE belgelendirme çeşitleri şu şekildedir:

• Üretim alanında belgelendirme,

• Mamulü belgelendirme,

• Hizmet alanını belgelendirme,

• Laboratuvarları belgelendirme,

• Tehlike atık araçlarını ve kara yollarını belgelendirme.

TSE başvuru durumlarında üretim alanının uygunluğundan üretimde kullanılan teknolojiye, cihazlara ve çevreye uyumlarına kadar kapsamlı analiz yapılır. TSE belgesi almaya hak kazanan markalar ticari anlamda yükselişe geçer. Ürün güvenliği hakkında teminat vererek tüketicinin güvenini kazanır. Pazara kolay erişme şansını bulur ve düşük maliyetten yararlanır.

TSE Belgesi Nasıl Alınır?

TSE belgesi almak için TSE bölge temsilcilikleri veya TSE bölge müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir. İlgili kurumların web sitesi üzerinden yapılacak TSE başvuru sonrasında işletmeler birtakım testlerden geçer. Bu testler kalite kontrol yetkinliği, standartlara uygunluk ve kalite kontrolün sürekliliğidir. TSE başvurusu sürecinde işletmelerden çeşitli belge ve yeterlilikler istenmektedir. Kurumların talepleri şu şekildedir:

• Yasal statüyü gösteren noter onaylı belge,

• Başvuran tarafın temsilini sağlayan kişilerin noter onaylı imza sirküsü,

• Mal veya hizmetin üzerinde kullanıldığı marka tescil belgesi,

• Başvuru yapan tarafla üretici tarafın farklı kuruluşları temsil etmesi halinde aralarında imzalanan sözleşme.

TSE belgesi almak isteyen işletmeler yukarıda bahsi geçen adımlardan geçer. İstenen evrak ve belgelerin öncesinde hazır edilmesi süreci hızlandırmaktadır. TSE belgesinin nasıl alınacağı hakkında yeterli bilginiz yoksa danışmanlık firmalarından destek almanız yararınıza olacaktır.

İşletmeler Türk Standartları Enstitüsü’nün vereceği TSE sertifikasının süre bakımından geçerliliğini merak etmektedir. Başvuru sonrasında alınan TSE belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 yıldan sonra firmaların TSE belgesini tekrar alması gerekir. Markaların veya firmaların kurum ile yaptıkları anlaşmayla birlikte satışa sundukları veya satışını yaptıkları ürünlerin üzerinde TSE damgası bulundurmaktadır. Böylece satın alınan ürünün standartlara uygun olduğu anlaşılmaktadır. Marka satışlarını artırmak, güvenilirlik sağlamak ve kaliteden taviz vermemek için belgenin geçerlilik süresini takip etmeniz gerekmektedir.

TSE Sorgulama Adımları

Ürünlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek için TSE sorgulama yapmak gerekir. Bunun için TSE’nin resmi web sitesini giriş yapılmalıdır. İlgili site üzerinde TSE işlemleri ile ilgili birçok bilgi bulunur. Sorgulama yapmak için şu adımları takip etmek gerekir:

• TSE resmi web sitesine giriş yapın.

• Ana sayfadaki hizmetler menüsü üzerinden belge sorgulama seçeneğine tıklayın.

• Sorgulama tipini seçin.

• Sorgulama formuna firma adını veya belge numarasını girin.

Bu adımlardan sonra TSE sertifikasının olup olmadığını görebilir, belgenin geçerlilik süresini öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir→ Alüminyum Folyo Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Üretilir?